Magnus Carlsen og VM-matchen i 2016


Carlsen vant matchen i 2016! Få oppdateringer om VM-matchen i 2018. 

Vi har laget en ny side for deg som ønsker å holde deg oppdatert om VM-matchen som sannsynligvis blir spilt i 2018. Sjekk VM-siden vår. 

 

Carlsen vant hurtigsjakkpartiene 2,5-0,5! Første partiet spilte Karjakin hvit men klarte aldri å presse Carlsen. I andre partiet fikk Carlsen tidlig en stor fordel på klokken, og etter hvert fordel på brettet også. I følge computeren hadde han flere muligheter til å avgjøre partiet. Karjakin har dog i hele VM-matchen klart å forsvare seg på ypperlig vis. Det gjorde han også i dette partiet, og det ble remis til slutt. Det må ha vært veldig frustrerende for Carlsen å ikke vinne dette partiet, men han klarte uansett å nullstille seg for deretter å vinne parti tre med sort. På dette tidspunktet såg det veldig lyst ut for Magnus. I siste parti hadde han hvit, og trengte dermed bare remis for å forsvare VM-tittelen. 

I fjerde parti måtte Karjakin vinne med sort. Han gikk dermed veldig aggresivt til verks, men ble fort straffet av Carlsen, som endte med å vinne fjerde parti også! Med tanke på tapet til Magnus i parti åtte har han avsluttet mesterlig vis. Ingen tvil om at dette er årets idrettsprestasjon i Norge!

Hvordan foregikk omspillet? 

VM ble avgjort på kortere tidskontroller, dette partiet blr spilt onsdag 30 nov. Det ble spilt fire partier med hurtigsjakk, og de startet med 25 minutter på klokken og fikk ti sekunder tillegg per trekk. 

Hvis det hadde blitt uavgjort ville det blitt spilt lynsjakk. To partier av gangen, og maks ti partier. I lynsjakken ville de hatt fem minutter og tre sekund i tillegg per trekk. 

Om det fortsatt ikke hadde vært avgjort er det "Armageddon". Da spilles et siste parti der hvit får fem minutter, mens svart har fire. Hvit må vinne, mens sort vinner med remis. 
Her er den offisielle siden for matchen: https://worldchess.com/nyc2016/. For dype analyser anbefaler vi siden sesse.netchessbomb.com er også verdt å følge med på. Den beste kommenteringen på engelsk finner du på chess24.com.


Rundeoppsett for sjakk-VM

Hver runde starter 20.00 norsk tid. 

Fredag 11.nov: Runde 1
Lørdag 12.nov: Runde 2
Søndag 13.nov: Hviledag

Mandag 14.nov: Runde 3
Tirsdag 15.nov: Runde 4
Onsdag 16.nov: Hviledag

Torsdag 17.nov: Runde 5
Fredag 18.nov: Runde 6
Lørdag 19.nov: Hviledag

Søndag 20.nov: Runde 7
Mandag 21.nov: Runde 8
Tirsdag 22.nov: Hviledag

Onsdag 23.nov: Runde 9
Torsdag 24.nov: Runde 10
Fredag 25.nov: Hviledag

Lørdag 26.nov: Runde 11
Søndag 27.nov: Hviledag

Mandag 28.nov: Runde 12
Tirsdag 29.nov: Hviledag

Onsdag 30.nov: Tie-break

Stillingen i sjakk-VM etter 12 runder

Carlsen: 6
Karjakin: 6

Tidskontroll

Spillerne har 100 minutter på de første 40 trekkene. Så 50 minutter på de neste 20 trekkene og 15 minutter på resten. De får også 30 sekund per trekk de gjør. 

Veiene til VM

Frem mot VM så teller VG ned med ukentlige videoer. 

Episode 1  
Episode 2
Episode 3
Episode 4
Episode 5
Episode 6
Episode 7
Episode 8

På VG kan du nå se dokumentaren om Magnus Carlsen (krever VG+). NRK har laget et portrettintervju av Karjakinog Dagbladet har kommet med et forhåndsprogram.

Magnus kvalifiserte seg ved å vinne forrige match mot Anand. Karjakin kvalifiserte seg ved å vinne kandidatturneringen i mars 2016 i Moskva.I kandidtatturneringen var motstanderene til Karjakin: 
  • Vishwanathan Anand - Kvalifisert fordi han spilte i forrige VM-match.
  • Fabiano Caruana - Kvalifisert gjennom å ha vunnet Grand Prix-turneringene sammenlagt i 2014-2015. 
  • Hikaru Nakamura - Kvalifisert gjennom å ha kommet på andreplass i Grand Prix-turneringene sammenlagt i 2014-2015. 
  • Veselin Topalov - Kvalifisert gjennom å ha høy rating.
  • Anish Giri - Kvalifisert gjennom å ha høy rating.
  • Sergey Karjakin - World Cup-vinner i 2015.
  • Peter Svidler - Andreplass i World-cup 2015. 
  • Levon Aronian kommer inn som "Wild Card" bestemt av sponsoren til kandidatturneringen
Magnus Carlsen gikk for en tid tilbake ut i media og sa at han ville endre måten VM-matchen blir spilt på. Fra å være en match mellom to stk vil han heller ha et format som VM i fotball. Imponerende av han siden det da vil være mindre sjanse for at han blir verdensmester. En av fordelene han gir vekk er at han automatisk er kvalifisert til "finalen". Vi tror det er noe helt spesielt med måten VM-matchen er på nå. Det er også enklere for de fleste å forholde seg til 1 motstander gjennom en turnering i stedet for 10. NRK har allerede sikret seg rettighetene til VM-matchen. 

Husk å legge denne siden til i favoritter. Vi kommer til å holde siden oppdatert under hele VM. Matchen vil bli spilt i New York, og spillstedet blir like ved ikoniske Brooklyn Bridge. Turneringen kommer til å bli dekket av både NRK og VG. Første parti starter 11.november. Hvert parti starter 20.00 norsk tid. Scroll ned for å se rundeoppsett. VG starter sendingen sin hver dag kl 19.15 (første dag starter de 19.00) og NRK2 starter sine sendinger 19.45.