Sjakkmatt om 549 trekk

Det blir ofte stilt spørsmål om sjakk er uavgjort ved perfekt spill, eller om hvit vinner. Hadde du hatt en uendelig rask datamaskin kunne du kanskje regnet dette ut ved å regne deg baklengs fra en stilling som er sjakkmatt. Et enkelt eksempel er stillingen nedenfor der svart setter sjakkmatt om 9 trekk hvis begge sider spiller optimale trekk. 

Legger du til flere brikker blir det fort mer komplekst. Men hittil har man klart å løse alle stillinger som oppstår på et sjakkbrett når det står igjen syv brikker. Et eksempel på det vil være om hvit har igjen konge, dronning, løper og svart har igjen konge, tårn, løper, bonde. Som da er syv brikker til sammen. Legger man bare til en brikke på brettet øker antall kombinasjoner med hundregangen. Det er derfor nærmest umulig med dagens hardware å gjøre flere fremskritt. Databasen som inneholder løsninger for syv brikker tar 140 000 gigabyte. Til sammenligning tar databasen med seks brikker 1146 gigabyte.  

Ut fra databasen har man funnet at med syv brikker på brettet er den lengste sjakkmatten på 549 trekk. Dette blir hypotetisk siden det blir remis om et parti går 50 trekk uten at en bonde flytter. I stillingen nedenfor setter hvit sjakkmatt om 545 trekk. Det er svart sin tur å flytte. Tar du utfordringen? Hvis ikke kan du laste ned hele løsningen her.